Publisert: 02.10.23

Cruiseturister telles for første gang

Cruiseturister telles for første gang
Bergen Havn har for første gang fått på plass et tellesystem som viser hvor mange cruisepassasjerer som forlater cruiseskipene og går til og fra Bergen senrum.

Det er fredag i slutten av september, og i Jekteviken ligger et av de store cruiseskipene, AIDA Perla med plass til 4350 passasjerer. På denne turen langs Vestlandskysten er det 3530 passasjerer om bord.Klokka har passert ti, og passasjerene strømmer ut av skipet i retning sentrum. Et lite kamera fanger opp bevegelsene til passasjerene. Dataene blir registrert, og Bergen Havn får informasjon om hvor mange passasjerer som går til og fra skipet samt tidspunkt for når de går.

Cruiseturister fra Aida perla går mot Bergen sentrum

Mer fakta på bordet

- Vi ønsker med denne tellingen å få mer fakta rundt bevegelsene til cruisepassasjerene, forteller markedssjef Nils Møllerup i Bergen Havn.

Det har vært mye synsing omkring cruisebesøk i Bergen, alt fra at det er horder av cruiseturister i byen samtidig, til at de ikke legger igjen penger i byen.

Hvor mange passasjerer går faktisk ut av skipet og inn mot byen? Hva betyr været for hvor mange som går fra skipene og inn til byen? Er det slik at alle går tilbake og spiser lunsj om bord i skipet? Dette er spørsmål som både vi og omgivelsene lurer på. Tellingen kan gi oss svar på noen av spørsmålene.

-Tellingen har i år vært en prøveperiode, med noe usikkerhet i tallene. Neste sesong regner vi med å ha helt nøyaktige tall, sier Møllerup

Cruiseturistene går

Og hva viser tellingen så lang?

-Først og fremst at mange passasjerer tar beina fatt inn til sentrum. På en finværsdag forlater nærmere 80 prosent av passasjerene skipet, og selv om været er dårlig, er det rundt 65 prosent som velger å ta turen ut av skipet. Vi ser at rundt 50 prosent av passasjerene er inne i bysentrum mellom klokka 10 og klokka 14, uavhengig av været. Ettersom dette er midt på dagen, så kan vi anta at disse passasjerene tar seg en matbit et eller annet sted i dette tidsrommet, sier Nils Møllerup.

Tellingene våre viser også at på årets travleste dag var det ca. 6000 passasjerer, samtidig i byen. Dette er vesentlig under bystyrets vedtatte grense for hvor mange cruisepassasjerer det kan være i byen på en dag

Statistikken stemmer også med Aida Perlas besøk i Bergen denne dagen i slutten av september. Rundt 80 prosent av alle passasjerene forlot skipet i morgen og formiddagstimene med retning sentrum. På et tidspunkt var det 2740 passasjerer samtidig inne i sentrum og omliggende områder. De fleste passasjerene oppholdt seg i sentrum mellom kl. 1030 og 1430, og de aller fleste var tilbake på skipet i god tid før det forlot kai om ettermiddagen.

Del dette innlegget