Publisert: 14.12.23

Flere havner tar i bruk miljøindeksen EPI

Flere havner tar i bruk miljøindeksen EPI
Environmental Port Indeks vokser

Siden Miljøhavneindeksen EPI ble etablert i 2017 i Bergen Havn, har antallet medlemshavner vokst til 29, og miljøpåvirkningen fra cruiseskip har blitt redusert med 15 prosent.

I løpet av det siste året har syv flere havner blitt med i EPI, inkludert Faxafloahafnir/Port of Reykjavik, som var den første havnen utenfor Norge som ble med.


Miljøhavneindeksen (EPI) ble etablert i 2017 for å måle miljøpåvirkningen fra cruiseindustrien. Den er utviklet av flere norske havner med støtte fra DNV og utvalgte representanter fra cruisebransjen.

I tillegg til å være en kilde til dokumentasjon , gir EPI grunnlag for et insentivsystem for å motivere god ytelse og miljøtiltak tatt av besøkende skip. Det besøkende cruiseskipet vurderes fra 0-100 basert på deres miljøprestasjon og miljøpåvirkning. 100 er den beste mulige poengsummen.

Økning i bruk av renere drivstoff

Dette året markerte en økning i cruisetrafikken i EPI-tilknyttede havner med 23 prosent. Basert på data samlet inn fra havnene, viser trenden at 2023 så en betydelig økning i bruken av renere drivstoff. I 2022 var rundt fem prosent av drivstoffet som ble brukt LNG, men for 2023 har dette økt til 20 prosent.

På grunn av teknologier for eksosrensing har NOx-utslipp per havneopphold blitt redusert med 24 prosent og SOx-utslipp per havneopphold redusert med 47 prosent sammenlignet med forventede utslipp. Siden det første driftsåret i 2019 har gjennomsnittsscoren for EPI økt med 15 prosentpoeng, fra 30 prosent til 45 prosent.

-Gjennomsnittsscoren for EPI fortsetter å stige fra oppstarten. Dette viser at skipseierne gjør en innsats for å tilpasse seg EPIs mål, forteller Elisabeth Drægebø, seniorrådgiver og leder for forretningsutvikling i DNV

Fremtidig utvikling

-For 2024 er planen å utvikle en ny og oppdatert nettside. Dette vil være en unik mulighet for våre medlemshavner til å vise frem sitt arbeid med bærekraftig utvikling, sier CEO Even Husby i EPI. Det betyr at informasjonen tilgjengelig på nettstedet vil være enklere å forstå og formidle.

Åpenhet og god dialog

Noe av suksessen med EPI tilskrives flåtefornyelse, mannskapstrening, åpenhet og sterke incentiver fra havnen, sier Even Husby i EPI.

Miljøhavneindeksen vant også Seatrade Cruise Awards som det beste bærekraftige initiativet i 2022.
Del dette innlegget